Ce este fimoza?
Fimoza este o condiție care se întâlnește la bebeluși și la copii, dar poate fi diagnosticată și la adulți. Ea nu este o boală, ci o situație anatomică care poate necesita o abordare medicală doar în cazul în care produce efecte secundare, complicații sau disconfort.
Fimoza este o afecțiune a penisului care se caracterizează prin imposibilitatea retragerii prepuțului peste glandul penian. Aceasta poate apărea la bărbații fie necircumciși, fie la cei care au suferit o intervenție de circumcizie incorectă. Afecțiunea se manifestă diferit la bebeluși, copii sau adulți și poate fi încadrată în mai multe niveluri de severitate.
Deși aproape toți nou-născuții de sex masculin au prepuțul strâns, fixat pe gland, fimoza poate fi considerată fiziologică și specifică bebelușilor și copiilor, și dispare de la sine pe parcursul creșterii. În cele mai multe cazuri, tratamentul este necesar doar dacă apar complicații. De exemplu, în cazul bebelușilor și al copiilor, fimoza poate duce la inflamație, edem, prurit persistent, scurgeri locale sau chiar sângerări.
În cazul adulților, fimoza poate fi declanșată de boli cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul și gonoreea, sau de boli de piele precum psoriazis, diferite tipuri de eczeme, lichen planus sau lichen sclerotic. În aceste situații, este important să se trateze afecțiunea care a dus la apariția fimozei.
DE REȚINUT!
În general, este important să se acorde atenție igienei intime și să se evite decalotarea penisului, deoarece acest gest mecanic poate avea efecte nedorite. Este indicat să se folosească săpunuri care nu conțin parfum pentru igiena intimă. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la fimoza, consultați un medic pentru a determina cel mai bun plan de tratament pentru dumneavoastră.