Dermatita de scutec
Dermatita de scutec este iritație apare în zona genito-fesieră și are cauze multiple, dar principalul factor este umezeala din acea zonă. Pielea devine mai sensibilă la orice fel de agresiune, fie prin factori fizici, chimici sau prin mecanism enzimatic. Umezeala poate crește și șansele de penetrare a substanțelor iritante în piele.
Câteva studii au arătat că pH-ul scaunului unui sugar alăptat este mai alcalin, ceea ce poate reduce riscul de dermatită de scutec în comparație cu sugarii hrăniți cu lapte praf. Cu toate acestea, principala cauză a dermatitei de scutec este scaunul mai acid și fermentat, care rămâne în contact cu mucoasa zonei genito-fesiere și afectează astfel barierele pielii. În 92% din cazuri, după 72 de ore de la apariția dermatitei de scutec apare colonizarea cu Candida albicans, ciuperca responsabilă de candidoza.
Printre complicațiile frecvente ale dermatitei de scutec se numără disconfortul și tulburările de somn ale bebelușului, care poate plânge mai mult. De asemenea, există riscul dezvoltării suprainfecției bacteriene sau fungice (cu Candida), care poate fi mai severă în cazul gazdelor cu sistem imunitar slăbit.
Totuși, cea mai temută complicație a dermatitei de scutec este fasceita necrozantă, o suprainfecție cu streptococ beta de grup A sau alte bacterii aerobe și anaerobe care conduc la o afectare severă a pielii, cu ulceratii, necroze, bule și/sau abcese subcutanate. Această patologie severă necesită intervenție chirurgicală prin debridare și tratament local al plagii. Cu toate acestea, aceasta este o complicație rară, iar prevenția prin igiena corespunzătoare și consultarea unui dermatolog în cazul apariției leziunilor sunt esențiale pentru evitarea acestor situații.
Sfaturi utile despre tratamentul și prevenirea dermatitei de scutec
Esența acestui tratament și a prevenirii constă în urmarea acronimului ABCDE (din engleză: aer, barieră, diaper-scutec, educație).
Primul pas în tratarea dermatitei de scutec este utilizarea unui unguent cu oxid de zinc datorită proprietăților sale antiseptice și astringente, și a riscului scăzut de a provoca reacții alergice cutanate sau dermatite alergice. În ciuda faptului că există multe alte unguente disponibile pe piață, majoritatea nu au rezultatele dorite și pot să accentueze leziunile, conducând la dermatită de contact. Dacă observi că unguentul cu oxid de zinc nu ameliorează simptomele, este important să consulți medicul dermatolog.
În cazuri severe, poate fi necesar să folosești unguente cu cortizon sau combinații cu antibiotice sau antifungice pentru a trata suprainfecția bacteriană sau fungică.
Întotdeauna este bine să lași zona cât mai mult timp aerisită, fără scutec, mai ales după aplicarea oricărui produs topic.
Pentru a preveni dermatita de scutec, este important să schimbi scutecele cât mai des posibil și să identifici cele care absorb cel mai bine. După fiecare schimbare de scutec, este recomandată igiena zonei cu apă și săpun pentru copii, urmată de aplicarea unui emolient care protejează pielea.
De asemenea, îți recomand să eviți utilizarea șervețelelor umede, deoarece acestea pot irita pielea. Dacă întâmpini probleme persistente sau recidivante, ar trebui să cauți eventuale alte cauze, cum ar fi infecția urinară, digestivă sau starea de imunodepresie a copilului.
Nu uita să consulți și pediatrul sau medicul de familie pentru orice problemă sau îngrijorare. Sper că aceste sfaturi îți vor fi de folos!