Vegetațiile adenoide la copii (sau polipii nazali)
Organismul uman are o serie de bariere de apărare împotriva microbilor și bacteriilor, iar polipii reprezintă una dintre aceste bariere. Ei acționează ca o barieră împotriva germenilor care pot pătrunde în organism și produc anticorpi pentru a-i combate.
Polipii la copii sunt formațiuni limfatice localizate în spatele nasului, între nas și gât. Aceștia există în corp încă de la naștere și se dezvoltă până în jurul vârstei de 8-10 ani, după care își reduc dimensiunile până la dispariție completă.
Atunci când apar germenii și microbii și încearcă să pătrundă în organism, mai ales când afară e frig sau când copilul merge la școală sau la joacă, acești polipi acționează ca o barieră împotriva infecțiilor, mărindu-și volumul și producând anticorpi. Însă, dacă acești polipi cresc prea mult și ocupă întregul volum nazofaringian, pot cauza dificultăți respiratorii și probleme legate de auz.
Pentru ca auzul să funcționeze în condiții optime, în urechea medie trebuie să existe aer. Acest aer este aspirat de către trompa lui Eustachio din nazofaringe. Când nazofaringele este ocupat de vegetații, aerul nu mai ajunge în urechea medie, ceea ce poate duce la apariția otitelor și poate afecta auzul copilului.
Dacă apare dificultatea de respirație, creierul și restul corpului nu vor mai primi suficient oxigen, ceea ce poate duce la o reducere a performanțelor școlare și sportive ale copilului. În plus, mărirea polipilor poate favoriza apariția răcelilor și a tusei umede cu secreții prezente în gât.
Simptomatologia vegetațiilor adenoide (polipii nazali)
Urmăriți sănătatea copiilor și să solicitați ajutor medical în cazul în care suspectați prezența polipilor. Iată câteva semne care ar trebui să te alerteze:
- Copilul are răceli frecvente
- Se plânge că aude mai greu
- Respirația îi este grea
- Are episoade de apnee în somn, când respirația se poate opri chiar și până la 20 de secunde
- Sforăie
- Respiră mai ales pe gură
- Își pierde capacitatea de concentrare la învățătură
Aceste simptome pot semnala inflamarea vegetațiilor adenoide, cunoscute mai bine sub denumirea de polipi la copii. Dacă observi că micuțul tău manifestă astfel de simptome, este important să faci un control la medicul specialist ORL. El va putea identifica cauza și îți va putea recomanda cel mai bun tratament, în unele cazuri, poate fi necesară înlăturarea polipilor pe cale chirurgicală, pentru a proteja sănătatea micuțului tău.
Ce puteți face pentru a preveni apariția și mărirea de volum a vegetațiilor adenoide
În timpul unei răceli, încearcă să urmezi recomandările medicului pentru ca cel mic să se vindece cât mai repede și să eviți complicațiile.
Dacă observi semne de alergii la copilul tău, încearcă să identifici factorii care le provoacă și să îl protejezi cât poți de expunerea la aceștia. Apelează la tratamentele adecvate, prescrise de medic.
Dacă fumezi, evită să fumezi în prezența copilului, pentru că fumatul pasiv poate agrava simptomele polipilor nazali.
Este important să consulți medicul specialist pediatru sau ORL-ist pentru un diagnostic corect și pentru a primi tratamentul adecvat. În caz contrar, copilul poate suferi pe termen lung și poate avea probleme cu vorbirea, concentrarea sau dezvoltarea fizică. Cu ajutorul medicului, poți ajuta copilul să ducă o viață normală și sănătoasă.