Rolul Magneziului pentru organism
Cât de important este magneziul pentru organismul nostru?
Magneziul un mineral esențial pentru funcționarea optimă a întregului organism, fiind implicat în foarte multe reacții biochimice din organism. Magneziul se găsește în corp în primul rând la nivelul oaselor, dar și în mușchi, sânge și țesuturi moi.
Este important de menționat că persoanele în vârstă, copiii și femeile însărcinate pot avea deficiențe de magneziu. De asemenea, și persoanele care consumă frecvent alimente procesate sau fast-food, care fac sport intensiv sau sunt predispuse la deshidratare prin administrarea de diuretice, pot avea deficit de magneziu. Deficiențele de magneziu pot duce la apariția unor simptome neplăcute precum migrene, crampe musculare, cârcei, stări accentuate de oboseală, irascibilitate, anxietate, depresie, palpitații sau hipertensiune.
Pe de altă parte, aportul necesar de magneziu poate aduce numeroase beneficii pentru organism, atât la nivel fizic cât și psihic. Magneziul contribuie la buna funcționare a mușchilor și a oaselor, susține sistemul imunitar, activitatea hormonală și metabolismul. De asemenea, doza zilnică de magneziu poate ajuta la prevenirea sau tratarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul sau Alzheimer.
În plus, magneziul poate ajuta la gestionarea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit, prin evitarea sau gestionarea mai ușoară a stărilor de depresie, nervozitate sau anxietate. Magneziul relaxează mușchii și contribuie la îmbunătățirea somnului, pregătind organismul pentru o odihnă mai bună.
Surse de magneziu
Dacă duci un stil de viață sănătos și echilibrat, atunci cu siguranță ai grijă să furnizezi organismului tău nutrienții necesari. Astfel, magneziul este o substanță importantă pentru funcționarea optimă a corpului și se găsește într-o varietate de alimente. Totuși, trebuie să știi că magneziul este o substanță solubilă și, prin urmare, fierberea alimentelor care sunt surse de magneziu poate duce la scăderea cantității acestuia. De aceea, este recomandat să consumi legumele verzi și fructele în stare crudă.
Printre alimentele bogate în magneziu se numără spanac, broccoli, salată verde, varză de Bruxelles, sparanghel, cereale integrale, nuci, semințe și multe altele. Dacă ai probleme cu aparatul digestiv, suferi de afecțiuni renale sau diabet, s-ar putea să ai nevoie de surse suplimentare de magneziu. Același lucru este valabil și pentru persoanele care acuză stări de extenuare, chiar și atunci când s-au odihnit sau persoanele care suferă de depresie.
Dacă ai nevoie de suplimente alimentare pentru a-ți asigura necesarul de magneziu, este important să consulți un medic și să faci analize specifice pentru a stabili cantitatea potrivită. De asemenea, trebuie să fii atent la consumul de apă minerală, deoarece aceasta poate conține magneziu și, dacă iei și suplimente alimentare, cantitatea poate fi prea mare.
Beneficiile magneziului
Magneziul este esențial pentru sănătatea noastră și are o mulțime de beneficii pentru organismul nostru! Celulele noastre au nevoie de magneziu pentru a funcționa corespunzător și acest mineral ne poate ajuta să ne menținem tensiunea arterială, frecvența cardiacă și glicemia în limite normale. De asemenea, magneziul poate ajuta la reglarea transmiterii impulsurilor nervoase, la sinteza proteinelor și la menținerea sănătății psihice.
Pe lângă aceste beneficii, magneziul poate ajuta și la reglarea tensiunii musculare, la prevenirea diabetului zaharat și la îmbunătățirea digestiei și a tranzitului intestinal. De asemenea, poate combate constipația, poate ajuta la metabolizarea carbohidraților și glucozei și poate ameliora simptomele osteoporozei, menținând sănătatea sistemului osos și absorbția calciului.
Magneziul poate fi de ajutor și în prevenirea unor afecțiuni respiratorii, în susținerea sistemului muscular și în reglarea nivelului de energie. De asemenea, poate fi un adjuvant în tratamentul depresiei și poate preveni apariția durerilor de cap și inflamațiilor din corp.
Pentru femeile însărcinate, magneziul poate ajuta la susținerea organismului și prevenirea simptomelor sindromului premenstrual. În plus, poate îmbunătăți calitatea somnului și astfel ajuta la menținerea unui stil de viață sănătos și echilibrat.