Ce este fibroscopia și în ce specialități medicale se folosește?
În acest articol veți citi informații despre tehnica endoscopică numită fibroscopie, care este utilizată în examinarea stomacului, colonului, intestinului subțire, bronhiilor, vezicii, orofaringelui, căilor biliare și vaselor.
În timpul fibroscopiei, se utilizează un fibroscop, care este un instrument flexibil, format dintr-o teacă etanșă cu lungimea între 40-160 cm și diametrul de 5-12 mm. Fibroscopul are un fascicul de fibre de sticlă care transmite lumina rece în zona de lucru, un sistem de cabluri pentru manevrarea extremității, și canale pentru insuflarea de aer, spălarea, aspirarea secretiilor sau pentru trecerea altor instrumente suple.
Ansamblul aparatelor este pus în mișcare printr-un sistem de cabluri care permite extremității fibroscopului să descrie 360 de grade. De asemenea, este posibil să se instaleze o sonda de ecografie la extremitatea unui fibroscop (ecoendoscopie), care este utilizată pentru un studiu fin al tumorilor digestive sau pentru analiza structurilor învecinate cu stomacul (pancreas, căi biliare).
Cum se efectuează o fibroscopie?
În primul rând, este important să știi că fibroscopia se efectuează sub anestezie locală. Nu este necesară spitalizarea decât în cazul anesteziei generale, în care se poate face o observație timp de 24 de ore după examen. Riscurile fibroscopiei sunt foarte mici, de obicei nu apar perforații sau hemoragii.
Fibroscopia gastrică este un examen care permite explorarea directă a mucoasei părții superioare a tubului digestiv, precum și practicarea unor intervenții. Gastroscopia permite examinarea tubului digestiv de la esofag până la duoden, extragerea corpilor străini și ablația unor tumori mici, precum și oprirea unor hemoragii prin injectare sau coagulare.
Fibroscopia sau video-endoscopia este o parte importantă a activității gastroenterologului și presupune vizualizarea structurilor interne ale tubului digestiv, prin abordul orificiilor naturale (gura, anusul, extrapoland, sfincterul Oddi pentru căile biliare), sau prin stomii chirurgical constituite, precum anusul iliac.
Fibroscopia se mai folosește și în ORL. Înainte de examinare, medicul explică pacientului cum va decurge această investigație și, după acordul acestuia, se efectuează procedura prin introducerea fibroscopului în fiecare fosa nazală, avansând către rinofaringe. Ulterior, se coboară vertical în orofaringe și hipofaringe, cu vizualizarea laringelui.