Despre Vitamina C
Vrei să afli mai multe despre vitamina C?
Ei bine, această vitamină este un nutrient esențial pentru sănătate și este implicată în numeroase procese ale organismului.
De fapt, vitamina C este atât de importantă, încât ajută la formarea și menținerea oaselor, pielii și a vaselor de sânge. Și să știi că vitaminele, inclusiv vitamina C, sunt compuși organici care se găsesc în organismele vii și conțin carbon și oxigen.
Interesant este faptul că vitamina C este solubilă în apă și nu se stochează în organism. Așadar, pentru a menține un nivel adecvat de vitamina C, avem nevoie zilnic de o anumită cantitate de alimente care o conțin. Însă nu te îngrijora, pentru că vitamina C se găsește în mod natural în unele alimente, în special în fructe și legume. Și dacă ai nevoie de o cantitate suplimentară, poți opta pentru suplimente cu vitamina C.
Importanța Vitaminei C pentru organism
Ei bine, această vitamină joacă un rol important într-o serie de funcții ale organismului uman, cum ar fi producerea de colagen, L-carnitină și a unor neurotransmițători. În plus, activitatea sa antioxidantă reduce riscul apariției anumitor afecțiuni.
Știai că colagenul, componenta principală a țesutului conjunctiv și cea mai abundentă proteină din organismul mamiferelor, este produs cu ajutorul vitaminei C? Este o componentă importantă pentru țesuturile fibroase, cum ar fi pielea, tendoanele, cartilajele, oasele, ligamentele și corneea.
Putem spune că organismul nostru are nevoie de vitamina C la fel de mult ca de apă sau aer. Dar de ce este atât de importantă această vitamină? Ei bine, beneficiile vitaminei C sunt numeroase:
- Este un antioxidant puternic și previne acțiunea radicalilor liberi;
- Ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și poate dilata vasele de sânge, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și a hipertensiunii sau hipotensiunii arteriale;
- Poate reduce nivelul de colesterol – acesta este mai scăzut la persoanele care au un nivel optim de vitamina C în organism;
- Stimulează producția de colagen;
- În cazul anemiei, îmbunătățește absorbția fierului în organism;
- Este un antibacterian puternic și este esențial în fortificarea sistemului imunitar;
- Stimulează producția de anticorpi;
- Combate oboseala – efectele vitaminei C apar foarte repede datorită proprietății sale solubile, acidul ascorbic se dizolvă rapid în sânge și trece imediat și în organism;
- Reglează nivelul glicemiei și al colesterolului;
- Ajută la detoxifierea organismului – vitamina C ajută ficatul să secrete o enzimă care curăță sângele de toxine;
- Vitamina C încetinește procesul natural de îmbătrânire și chiar poate face îmbătrânirea reversibilă prin încetinirea biochimică a funcției globulelor albe ale persoanelor vârstnice;
- Ajută la buna funcționare a organelor interne;
- Contribuie la vindecarea rănilor și la o mai bună cicatrizare a acestora.
Vrei să afli câtă vitamina C are nevoie organismul tău?
Ei bine, nu există o doză maximă, deoarece această vitamină este solubilă în apă și surplusul este eliminat prin urină. Cu toate acestea, efectele benefice ale vitaminei C sunt direct proporționale cu doza consumată.
Este important să menționez că persoanele care suferă de afecțiuni gastrice sau ulcer trebuie să discute cu medicul lor pentru a determina doza potrivită și a primi recomandări specifice.
Trebuie să fii atent însă la dozarea vitaminei C, deoarece depășirea a 1000 mg/zi poate provoca diaree sau disconfort gastrointestinal. O doză mare de vitamină C poate crește și riscul formării pietrelor la rinichi.
În funcție de vârstă și sex, doza zilnică recomandată poate varia. Bărbații ar trebui să consume în general 90 mg pe zi, în timp ce femeile ar trebui să consume 75 mg. Femeile gravide sau care alăptează au nevoie de o doză mai mare de vitamină C, respectiv 85 mg și 120 mg.
Pentru copii, vitamina C este indispensabilă pentru procesul natural de creștere și dezvoltare. Doza zilnică recomandată depinde de vârstă și poate varia între 25 mg pentru copii mici și 75 mg pentru adolescenți.
Carența de Vitamina C
Vitamina C este esențială pentru sănătatea noastră și organismul nostru are nevoie de ea pentru a funcționa corect. Lipsa acestei vitamine poate duce la o serie de simptome neplăcute, precum oboseală, dureri musculare și de articulații, sângerări nazale sau gingivale, piele uscată sau fragilă și chiar pierderea părului. Dar nu-ți face griji, scorbutul, o afecțiune gravă cauzată de lipsa vitaminei C, este foarte rar întâlnit în zilele noastre.
Ce alimente conțin Vitamina C?
Pentru a preveni aceste simptome și pentru a beneficia de toate proprietățile acestei vitamine esențiale, este recomandat să consumăm alimente bogate în vitamina C. De exemplu, ardeii iuți și grasi, portocalele, lamaii sau grapefruitul, broccoli și conopida, patrunjelul, măceșele, kiwi, goji, ananasul, căpșunile, papaya sau sucul de roșii și fructele de pădure sunt alimente care conțin cantități mari de vitamina C.
Este important să consumăm aceste alimente crude și neprocesate.