Infertilitatea masculină
Infertilitatea masculină este adesea subestimată, deoarece există idei preconcepute care asociază mai des diagnosticul de infertilitate cu femeile. În realitate, infertilitatea de cauză masculină afectează aproximativ 40-50% dintre cupluri și adesea este motivul pentru care diagnosticul de infertilitate este întârziat. Acest lucru se datorează faptului că de multe ori pacientele se prezintă singure la specialistul în infertilitate, sunt diagnosticate cu o absență de probleme și astfel se amână depistarea infertilității masculine.
Spermatozoidul este celula reproductivă masculină, iar orice perturbare în producerea, eliberarea sau funcționalitatea acestuia poate determina probleme de fertilitate. Odată cu înaintarea în vârstă, numărul, mobilitatea și forma spermatozoizilor pot scădea.
Spermograma este analiza de bază pentru depistarea problemelor de fertilitate masculine și poate evidenția probleme precum un număr mic de spermatozoizi, afectarea mobilității sau a morfologiei spermatozoizilor sau prezența de anticorpi antispermatici. Numărul mic de spermatozoizi poate fi cauzat de producția insuficientă de spermatozoizi, obstacole în canalele de eliminare a spermei sau utilizarea unor medicamente pentru anumite afecțiuni cronice.
Afectarea mobilității spermatozoizilor poate fi cauzată de infecții, varicocel, obezitate, tratamente pentru boli cronice sau anumite meserii în care temperatura la nivel genital este crescută. În cazul afectării morfologiei spermatozoizilor, cauzele sunt mai puțin cunoscute și, de obicei, singura soluție este fertilizarea in vitro prin tehnica ICSI.
De multe ori, diagnosticul final poate cuprinde o combinație din cele menționate mai sus și, prin urmare, un diagnostic corect și complet poate identifica cauza problemei și posibile soluții de tratament. Este important să se recunoască și să se trateze infertilitatea masculină la timp, pentru a crește șansele de concepție și de a evita o amânare prelungită a tratamentului.