Află ce este Onicomicoza
Onicomicoza sau ciuperca unghiei este o infecție fungică destul de comună.
Infecția este cauzată de trei tipuri de fungi și poate fi destul de contagioasă. Se estimează ca între 2% și 18% din populația lumii se confruntă cu această problemă la un moment dat în viață. Primele semne ale onicomicozei includ pete de culoare alb-gălbuie sub vârful unghiei, care se pot extinde dacă nu sunt tratate.
Din pacate, infecția poate afecta atât unghiile de la mâini, cât și cele de la picioare, iar acestea din urmă sunt mai predispuse la infecții decât cele de la mâini. Bărbații sunt considerați mai vulnerabili, dar femeile nu sunt complet ferite de această afecțiune. Mediile propice pentru infecțiile fungice sunt cele întunecate, umede și calde, cum ar fi șosetele noastre sau în sezonul rece, în mănușile noastre.
Ceea ce face onicomicoza să fie atât de neplacută este faptul că este greu de tratat și poate cauza senzații de durere și disconfort, precum și leziuni persistente ale unghiilor. Dacă infecția a atacat tot spațiul subunghial și a fost lăsată netratată, singura soluție poate fi scoaterea sau smulgerea unghiei pentru a curăța spațiul și dezinfecta zona respectivă.
Factorii care ar putea să-ți crească riscul de a dezvolta onicomicoză
Deși oricine poate contracta o astfel de infecție fungică, anumite lucruri pot face ca unele persoane să fie mai susceptibile decât altele. Printre factorii de risc comuni se numără:
- Înaintarea în vârstă;
- O igienă personală insuficientă;
- Transpirația excesivă sau hiperhidroza;
- Mersul descult în locuri publice, precum saune și dușuri la sala de sport;
- Lucrul într-un mediu umed și închis, sau un stil de viață sedentar;
- Prezența unor afecțiuni preexistente, cum ar fi diabetul zaharat, probleme ale sistemului imunitar sau afectări vasculare periferice;
- Fumatul și consumul excesiv de alcool care pot crește aciditatea organismului;
- O predispoziție genetică.
Acum, ca să previi infectarea, îți recomandăm să ai grijă de igiena personală, să porți încălțăminte potrivită și să eviți să mergi descult în locuri publice, să eviți contactul cu unghii infectate și să-ți menții unghiile curate și tăiate scurt.
Simptomele infecțiilor fungice ale unghiilor
Ar trebui să știi că onicomicoza poate afecta atât unghiile de la mâini, cât și cele de la picioare. În general, boala începe cu apariția unei pete albe sau galbene sub vârful unghiei, care apoi se extinde și începe să degradeze unghia. Dacă observi că unghiile tale au următoarele caracteristici, ar putea fi posibil să ai o ciupercă:
- se decolorează în nuanțe variabile, de la alb la galben-maroniu sau chiar verzui;
- se exfoliază foarte ușor, lama unghială se desprinde cu ușurință de patul unghial;
- se îngroașă treptat;
- devine casantă, zdrențuită și friabilă;
- capătă o formă distorsionată;
- emană un miros neplăcut specific de infectie sau puroi.
Dacă ai aceste simptome, ar trebui să consulți un medic, care îți va prescrie un tratament adecvat.
Tratamentul infecțiilor fungice ale unghiilor
Daca te confrunti cu ciuperca unghiei, este important sa stii ca tratamentul depinde de tipul si gravitatea infectiei, precum si de numarul de unghii afectate. Este important sa discuti cu medicul tau si sa urmezi schemele de tratament adecvate, care pot fi complexe si sa necesite o perioada lunga de timp.
Tratamentul medicamentos este cel mai des prescris si este adaptat la nevoile tale de sanatate. Uneori, acest tratament poate dura pana la un an si poate necesita urmarirea unui tratament suplimentar dupa vindecare pentru a evita recurenta infectiei.
In cazuri mai grave, in care tratamentul medicamentos nu da rezultate, poate fi necesara inlaturarea unghiei afectate prin metode chirurgicale sau chimice, cum ar fi avulsia mecanica sau chimica a unghiei. Aceste metode sunt folosite doar in situatii extreme, astfel ca nu trebuie sa-ti faci griji prea multe