Ce este un EKG și când este recomandat să-l facem?
Ce este un EKG?
EKG-ul sau electrocardiograma este o investigație importantă pentru monitorizarea sănătății inimii. Cu ajutorul acestei metode simple și esențiale, medicul poate identifica anumite afecțiuni care necesită tratament imediat.
Electrocardiograma înregistrează semnalele electrice generate de inimă în timpul fiecărei bătăi. Aceste semnale sunt analizate pentru a detecta probleme ale ritmului cardiac, inflamație a sacului ce înconjoară inima (pericardită) sau leziuni noi sau vechi ale inimii (infarct de miocard). De asemenea, EKG-ul poate indica dovezi ale măririi de volum a inimii sau semne ale unui flux sanguin insuficient la nivelul inimii (boala coronariană).
Interesant este că termenul de „electrocardiografie – elektrokardiographie” a fost folosit pentru prima dată în 1893 de dr. Willem Einthoven, iar în 1901, acesta a dezvoltat un dispozitiv EKG pe trei canale pe bază de galvanometru, pentru care a primit premiul Nobel în 1924.
Electrocardiograma reprezintă o metodă importantă de diagnosticare și de prevenire a bolilor cardiovasculare și are o funcție esențială în monitorizarea evoluției unei boli cardiace. În plus, nu necesită nicio pregătire prealabilă și este o explorare simplă și de rutină.
Când trebuie să efectuăm un EKG?
Dacă te întrebi când ar trebui să faci un EKG, există mai multe motive. Este important să verifici periodic ritmul cardiac pentru a exclude orice boală a mușchiului inimii sau o afecțiune electrică care poate afecta calitatea vieții tale. EKG-ul este o investigație recomandată în special pentru detectarea următoarelor afecțiuni: aritmiile, boala coronariană, atacul de cord și cardiomiopatia.
Dacă ai experimentat dureri în piept, amețeală, confuzie, palpitații, dificultăți de respirație, oboseală accentuată sau scăderea toleranței la efort, atunci este posibil să ai nevoie de un EKG pentru a depista o posibilă problemă cardiacă.
În plus, EKG-ul poate fi recomandat înaintea unei intervenții chirurgicale, dacă există un istoric familial de boli de inimă sau dacă ai un implant de stimulare cardiacă (pacemaker).
Așadar, nu trebuie să-ți faci griji dacă medicul tău îți recomandă să faci un EKG, aceasta este o investigație simplă și importantă care poate ajuta la prevenirea sau diagnosticarea bolilor cardiovasculare.